Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Återträffen

Bioaktuellt

Konstnären Anna Odell blev mobbad i skolan. 20 år senare träffar hon sina plågoandar på nytt. Återträffen är en film om det som händer när man gör det man inte brukar göra.

Återträffen är varken en spelfilm eller en dokumentär. Den är ett konstprojekt – en korsning av verklighet och fiktion. Filmen är uppdelad i två delar. Som spegelbilder av varandra berättar de historien om det som skulle kunna hända när man inte gör det som man brukar göra – och det som faktiskt sker när man konfronterar verkligheten.

återträffen,-två-pers

Återträffen är Anna Odells debutfilm. 2009 uppmärksammades hon för sitt examensarbete på Konstfack, då hon bland annat fejkade en psykos och tvångsomhändertogs. När sedan sanningen kom fram satte kulturministern ner foten och en hätsk debatt om vad som egentligen är konst följde. Episoden nämns i filmen på ett sätt som gör att hela debatten skiftar färg från svartvitt till neon.

Odells träffsäkerhet med orden är det som gör att Återträffen känns som en urgröpning av verkligheten. Odell, som medverkar i filmen som sig själv, gör en fantastisk skådespelarprestation och tillsammans med resten av den trovärdiga ensemblen är man aldrig riktigt säker på vad det är man bevittnar. Man brukar säga att “acting is reacting” och i Återträffen blir det tydligt att om reaktionen får ta plats så kan man komma så nära verkligheten att det som utspelas framför en känns obehagligt overkligt.

atertraffen_kvinna

Återträffen är en film som ska ses, inte återberättas. Det finns en handling men det är inte den som filmen kretsar kring. Filmen i sig är ett metafilmiskt koncept som testar hur långt man kan pressa gränsen mellan verklighet och fiktion. Se den, upplev den och bli inte förvånad om den börjar tala till dig. Inte med pekpinnar och budord, utan med en nyfiken röst. För vad händer egentligen när man gör det som ingen annan brukar göra?

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Återträffen - Bioaktuellt Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17