Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Årets bästa tv-serier

Vinnarna är korade

2013 kommer att gå till tv-historien som året då Netflix utmanade något så grundläggande som vad en tv-serie egentligen är. Därtill talas det om tv-serier som den nya romanen. Oavsett frågan om hur tv bör definieras framöver står det klart att klimatet aldrig har varit bättre – eller mer spännande. Här är årets bästa tv-serier.

Breaking Bad
Med fem oförskämt bra säsonger var förväntningarna på de åtta sista avsnitten omöjligt höga. När eftertexterna rullade efter den gastkramande finalen var känslan en blandning av lättnad och vemod. Men också vilsenhet – vad skulle vi nu ta oss till när en av världens bästa tv-serier hade tagit slut?

BB

Bron
Medan den underlägsna remaken The Bridge rullar i USA fick vi spendera mer tid tillsammans med utredarna Sara Norén och Martin Rohde. Precis som den första säsongen är uppföljaren ett sällsamt lyckat stycke skandinavisk noir.

bron

Game of Thrones
I jämförelse med den förra säsongen kändes den nya som en urladdning. Kahleesi erövrade, hotbilden i norr blev mer påtaglig och de retoriska duellerna var mer dräpande än någonsin tidigare. Dessutom fick vi i kölvattnet av det nionde avsnittet ett pärlband av festliga Vine-inlägg och Youtube-videos.

Annons
game-of-thrones

Girls
Lena Dunham har fått kritik för att hennes snäva porträtt av den mångkulturella smältdegel som är New York. Men när Dunham hittar rätt träffar hon mitt i prick. Inte minst i årets mest omdiskuterade sexscen med Patrick Wilson.

girls

House of Cards
Med hjälp av David Fincher och en sällsamt djävulsk Kevin Spacey etablerade Netflix den nya världsordningen för tv. House of Cards var både rafflande och välspelad. Men framför allt fick den oss att se på tv med helt nya ögon.

house-of-cards

Masters of Sex
Serien om ett par sexualforskningspionjärer har lite slarvigt beskrivits som ”en sexig Mad Men”. Mest för att den råkar utspelas på 60-talet. Men Masters of Sex har sin egen rytm och identitet när den behandlar sitt ämne med både humor och klinisk precision.

masters-of-sex

Orange is the New Black
Allt som Netflix rörde vid blev inte guld. Men när de träffade rätt blir det fullträffar. Trots att vi sedan länge tröttnat på Weeds levererade Jenji Kohan ett intelligent fängelsedrama med oväntad värme. Vågar vi rentav säga fängslande?

orangeisthenewblack

Orphan Black
Vi är inte bortskämda med kanadensisk klon-scifi. Därför är Orphan Black så välkommen. Likt en rysk docka är serien mer än vad den utger sig för att vara. Dessutom är Tatiana Maslany helt enastående i sina roller som sju kloner, var och en med distinkt personlighet.

orphanblack

Rectify
Amerikanska Sundance Channel är tv-kanalen för riktiga finsmakare. Rectify är berättelsen om en man som försöker att pussla ihop skärvorna av sitt liv efter ett 19-årigt fängelsestraff. En mångbottnad och gripande miniserie som rör sig ledigt i moralens gråaste nyanser.

rectify

The Americans
Det finns något kittlande i den omoderna tekniken i kalla kriget-dramat The Americans – om sovjetiska spioner som nästlat sig in i USA:s villaidyll. Situationer som hade klarats upp med ett enkelt mobilsamtal blir här nagelbitare tack vare den analoga tekniken; en mästerlig lowfi-thriller.

americans

Läs även: Årets bästa filmer

Visa kommentarer / Kommentera nu
Årets bästa tv-serier - Vinnarna är korade Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17