Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Årets bästa filmer

Johan Hallstan listar årets bästa filmer

När tv-serierna knaprar marknadsandelar faller Hollywood tillbaka på gamla meriter. 2013 blev ett år tillägnat storfilmerna. Men skrapade man på ytan lös mångfalden igenom, med allt från existentiell sci-fi och uppgörelser med slaveriet, till mångbottnad metafilm och gastkramande dokumentärer. Det här är årets bästa filmer.

Gravity
Alfonso Cuarón slet i över fyra år med att göra rymden rättvisa. Resultatet är kompromisslöst och stilistiskt träffsäkert. Världsrymden har aldrig varit vackrare, eller för den delen mer förödande.

gravity-bullock

The Act of Killing
Efter folkmordet i Indonesien på 60-talet upprättades inte någon tribunal. Istället gick förövarna fria och vidare till att bli respekterade medborgare. The Act of Killing är en fängslande djupdykning i själens becksvarta avgrund när tidigare bödlar intervjuas och tillåts återskapa sina illdåd som performancekonst.

The-Act-of-Killing_dans

Captain Phillips
Den inledande geopolitiska kommentaren avhandlas i något av en bisats. Men när gisslandramat tar vid lyser Paul Greengrass hantverksskicklighet som en brinnande fyr. Tom Hanks och piraternas utsatthet övertygar i en film som är påfrestande och ödesmättad.

captainphilips_skurkar

Läs även: Captain Philips – Baserad på en verklig händelse

Annons

Pacific Rim
När Guillermo del Toro förlöser vansinnet är det svårt att värja sig för hans entusiasm. Med ett barns iver låter han robotar och monster i tusentonsklassen kollidera på ett sätt som får kollegorna i Japan att bli gröna av avund.

pacific_rim

Återträffen
Anna Odells fiktiva återträff är med sina skiftande lager en metafilm av rang. Det är en gripande, vågad och rakbladsvass uppgörelse med högstadietidens plågoandar och mobbningens mekanismer. Olustig, oberäknelig och humoristisk – men framför allt viktig.

atertraffen_kvinna

Läs även: Återträffen



Rush
Att Ron Howard kör familjevänlig Volvo till vardags märks inte. Rushs racingscener får nackhåret reser sig. Men under huven puttrar en ännu mer spännande hatkärlek mellan 70-talets mest självklara motorsportsrivaler, James Hunt och Niki Lauda.

rush

Blue Jasmine
Blue Jasmine är inte en film man i första hand ser för intrigen, utan för Cate Blanchett. Hon är bräcklig, världsfrånvänd och nästan helt osympatisk. Men bara nästan. Blanchett spelar ut hela sitt register på ett sätt som blivande filmstudenter kommer att studera.

blue_jasmine_romantik

12 Years a Slave
Steve McQueens skildring av slaveriet är raka antitesten till Django Unchained. Den bjuder varken på omöjligt rapp dialog, cool action eller excesser i stilistik. Istället är filmen en plågsam meditation över slaveriet, dess offer och människans överlevnadsinstinkt.

12yearsaslvae

Zero Dark Thirty
Efter den 11 september kom en strid ström av filmer som ett sätt att bearbeta det nationella traumat. Zero Dark Thirty är den mest nyanserade. Här skildras den decennielånga jakten på Usama bin Ladin och uppoffringarna USA såg som nödvändiga vapen i ”kriget mot terrorn”.

zero-dark-thirty

Django Unchained
Quentin Tarantino gör upp med slavägare på samma bloddrypande vis som han tog sig an nazisterna i Inglourious Basterds. Christoph Waltz är lysande i rollen som antirasistisk Yoda. Leonardo DiCaprio är rentav bättre i rollen som den fullkomligt vedervärdige plantageägaren.

django-unchained-och-leo

Visa kommentarer / Kommentera nu
Årets bästa filmer - Johan Hallstan listar årets bästa filmer Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17