Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

An education

Redan den svängiga inledningsmusiken vittnar om att historien som följer är av trivselartad karaktär. Och kanske går det även att läsa in en viss sarkastisk ironi. An Education är en sevärd komedi med substans.

Manuset är skrivet av Nick Hornby och bygger ursprungligen på en sann historia. Lone Scherfig som tidigare gjort fröjdiga ”Italienska för nybörjare” står för regin. Liksom i ”Italienska för nybörjare” är det inte bara lättsamt utan här finns en bakgrund som känns äkta och meningsfull. Huvudrollen görs av debuterande Carey Mulligan och hon är ett fynd som vi inte har sett för sista gången på vita duken.

I amerikanska filmer är receptet för kvinnlig lycka och framgång att glasögonen kastas och håret släpps ut i fin frisyr. Så skaffar man sig en man för att livet som kvinna ska fullbordas (Mitt stora feta grekiska bröllop, med flera). I An Education är sensmoralen snarare tvärtom. Skit i mannen, skaffa en utbildning och lär dig stå på egna ben. Det är skönt att England och Europa kan erbjuda alternativ till den tjatiga sensmoralen från Hollywood.

Visa kommentarer / Kommentera nu
An education -
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17