Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Det finns alltid plats för en bit till

American Pie: Reunion

Det har gått 13 år sedan vännerna från den första filmen slutade high school där deras främsta mål var att bli av med oskulden. När gänget återförenas för den stora skolåterträffen märker de att livet tagit en annan vändning än vad de trodde.

American Pie blev genast en stor framgång. Genom filmens frossande i pubertala skämt och orgier av ogenerat snusk skapade filmen en ny nivå för vuxenkomedin att forma sig efter. 13 år senare är gänget tillbaka där de började – komedigenren är där den är idag tack vare filmen som siktade högt genom att lägga ribban lågt.

Tillbaka till high school

Jim, Finch, Oz och Stifler sitter fast i villaförorten med barn, vitt staket och kombibil. När deras gamla skola anordnar en återträff får det forna gänget en chans att återförenas. För en kväll får de lämna vuxenvärlden bakom sig för att återuppleva frihetens rus och ungdomens odödlighet.

Festande vänner som råkar ut oegentligheter tillsammans har blivit en subgenre i komedivärlden. Baksmällan och Bridesmaids har tagit American Pies frisläppthet in i vuxenvärldens finrum med sina Oscarsnomineringar.

High school-genren har med filmer som Mean Girls istället utvecklats vidare genom att dra de sexuella stereotyperna som American Pie-serien skapat till sin ironiska spets.

Annons

Även om tonåren är en hormonstinn tid så är jakten på identitet och tillhörighet större. Därför bottnar till och med filmer som till ytan handlar om snusk i något djupare.

Den eviga läxan

High school-filmen är en ständig påminnelse om livet utanför. Som en miniatyr av samhället är det här man får den bästa lärdomen i livet.

I high school-filmens urtyp Ung Rebell spelar James Dean en bräcklig tonåring plågad av utanförskapets smärtande sår. Tack vare sina enda två vänner så räddas Deans karaktär från fördärvet.

George Lucas Sista natten med gänget från 1973 är en febrig hyllning till vännerna som gör att avgrunden mellan barndomen och vuxenlivet inte känns lika bottenlös som det kan verka uppifrån. Sean Penns genombrottsfilm Häftigt drag i plugget döljer under lager av sex, fest och öl den ständiga kampen att finna sin plats i livet.

Jim, Finch, Oz och Stifler slöt i American Pie en pakt för att slippa vara utanför. I American Reunion lever de idyllen men passar fortfarande inte in. Steget från förnekelse till acceptans tar de tillsammans. För bortom vulgäriteten handlar high school-filmen i slutändan om vänskapen som gör att man övervinner allt.

Läs recensionen på nästa sida

Visa kommentarer / Kommentera nu
Det finns alltid plats för en bit till - American Pie: Reunion
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17