Den 12 december får Hobbit: En oväntad resa, den första av tre filmer, svensk premiär. Det är nu vi ska få veta hur hobbiten Bilbo Bagger kom över den ondskefulla ringen som senare skulle sätta Midgård i lågor och driva fyra trygga hobbitar ur sina hålor i det natursköna Fylke. Peter Jackson, Philippa Boyens och Fran Walsh sitter återigen vid rodret för att frälsa Tolkien-fans med ett storslaget äventyr i 48 bilder i sekunden och den senaste 3d-tekniken.
I en håla under jorden bodde en hobbit…
Den nya trilogin baseras huvudsakligen på boken Bilbo – En hobbits äventyr, författad av J.R.R. Tolkien och gavs ut 1937. Äventyret följer hobbiten Bilbo Baggins som rekryteras till ett farofyllt uppdrag av trollkarlen Gandalf. Tillsammans med de 13 revanschsugna dvärgarna Dvalin, Balin, Kili, Fili, Dori, Nori, Ori, Oin, Gloin, Bifur, Bofur, Bombur och Torin Ekenskölde, ska de bege sig till Ensamma berget för att återta dvärgarnas förlorade kungarike från draken Smaug. På vägen lyckas Bilbo dessutom lägga vantarna på en välbekant ring.

För att kunna sträcka ut den 300 sidor korta Bilbo till det tre filmer långa fantasyeposet sägs Peter Jackson ha tagit hjälp av 125 sidor anteckningar som kommit in i senare upplagor av boken Sagan om konungens återkomst och sin egen sprudlande fantasi.
Ett tekniskt monster
Nya tider kräver ny teknik. När Ringen-filmerna rullade på bio sattes en ny standard för specialeffekter och foto när det kommer till mastodontfilmer av denna magnitud. Mycket har hänt under nio år och vi har fått uppleva hisnande 3d-film i James Camerons scifi-äventyr Avatar och explosioner på storduk i och med Christopher Nolans mästerliga användning av IMAX-teknologin. Peter Jackson har valt att kontra med film i 48fps, som till skillnad mot den 80 år gamla branschstandarden 24fps, sägs kunna bjuda på en avsevärt mer realistisk upplevelse.

Formatet heter HFR (High Frame Rate) och innebär helt enkelt att Peter Jackson filmat Midgård med ytterligare 24 bilder per sekund. Tanken är att vi ska slippa mycket av oskärpan och flimret som uppstår vid snabba rörelser, någon som även kan tänkas hjälpa de mest envisa motståndare av 3d-tekniken. Till sin nackdel har vi några besvikna kritiker som i april fick se tio minuter ur filmen i det nya formatet. Att filmen har en visuell yta som en tv-film med låg budget var en åsikt som snabbt nådde ut i medierna. Den 12 december får vi veta vilken sida fansen väljer i kampen om framtidens filmteknologi.