Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Alla älskar Matthew McConaughey

Från olidligt träig till Oscarsvärdig

De senaste åren har Matthew McConaughey gjort en halsbrytande kursändring och vuxit till en av Hollywoods mest framträdande skådespelare.

Det har blivit hög tid att prata om Matthew McConaughey. Ingen kan väl vid det här laget ha undgått att det bara under de senaste åren har hänt något med Texassonen. Som att han har kommit in i en andra andning och plötsligt tar skådespeleriet på allvar. Påtar man i McConaugheys filmkatalog finns det en tydlig brytpunkt för tre år sedan.

DBC_matthewPaBil

Svårt att stå på egna ben
2011 var inte bara året då den arabiska våren tog fart, Charlie Sheen blev spritt språngande galen och vi besökte Skyrim. Det var även året då McConaughey på allvar blev relevant som skådespelare. Innan 2011 drogs han med öknamnet Matthew Mahogny för att han var så sinnessjukt träig. Dessutom med all rätt. När han inte spelade i lökiga äventyrsfilmer tycktes han ägna all vaken tid åt romantiska komedier. Alla med den gemensamma nämnaren att de inte har över 42 procent på Rotten Tomatoes och att McConaughey på filmaffischerna lutar sig sådär härligt mot sina kvinnliga medskådespelare. Han lutade sig mot Jennifer Garner i Flickvänner från förr, mot Sarah Jessica Parker i Hemma bäst och Kate Hudson i Hur man blir av med en kille på 10 dagar. Aldrig förr har en skådespelare lutat sig så mycket i så många enfaldiga romantiska komedier som McConaughey. Men plötsligt hände något.

DBC_matthewAndJared

Från svärmorsdröm till mardröm
Förvandlingen kom till synes över en natt. Först i The Lincoln Lawyer där han spelade skrupelfri fifflaradvokat. Det skulle raskt bli värre – och konstigare. Samma år spelade han även yrkesmördare i det gastkramande kammarspelet Killer Joe. Efter det tycktes inget kunna stoppa McConaughey. Han spelade diaboliskt slug strippa i Steven Soderberghs Magic Mike och förrymd fånge i kritikerälsklingen Mud. Ett utmärkt litet drama som kördes förbi av den skenande berg- och dalbana av finkalibrerad smaklöshet som var The Wolf of Wall street, där McConaughey tipsade DiCaprios blivande börshaj om hur han skulle navigera genom vattnen med en oförglömlig röstövning – som han dessutom själv använder dagligdags!

dbc_matthewAndJennifer

En stjärna bland stjärnorna
För den svenska biopubliken är Matthew McConaughey närmast aktuell med Dallas Buyer’s Club i en Oscarvärdig rollprestation. I filmen spelar han den homofobe Dallas-elektrikern Ron Woodroof, vars liv tar en halsbrytande vändning när han diagnostiseras med HIV. Ron hittar raskt ett kryphål i lagen och börjar ta in mediciner från Mexiko för att hjälpa aidssmittade.

Annons

Parallellt med Dallas Buyer’s Club går True Detective på HBO. En gastkramande stilstudie i skådespeleri med given plats på årsbästalistorna, trots att vi bara befinner oss i början på året.
Härnäst dyker McConaughey upp i Christopher Nolans vansinnigt hajpade scifi-thriller Interstellar. Det kunde inte vara mer passande film då den idag 44-årige skådespelarens karriär nu skjuter rakt upp genom atmosfären.

McConaugheys bästa biroller

Visst, birollen i The Wolf of Wall Street var fantastisk. Men det var inte första gången Matthew McConaughey stal showen trots att han knappt var med i den. Birollsentusiaster spanar med fördel in följande tre.

Dazed and Confused
En av McConaugheys allra första roller var som både lätt obehaglig och väldigt underhållande stoner i den klassiska coming of age-filmen.

dazed_and_confused

Tropical Thunder
Rollen som filmagent skulle egentligen ha spelats av Owen Wilson men McConaughey steg in och Hollywood-agent med smort munläder.

Eastbound & Down
Apropå motivationstal. Som coach för ett basebollag ber han tillsammans med sportens mest älskvärda as en besynnerligt innerlig bön där han uppmanar Powers att ”suga av sina drömmar”.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Alla älskar Matthew McConaughey - Från olidligt träig till Oscarsvärdig Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17