Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
2

Bakom varje framgångsrik man står en kvinna

Albert Nobbs

Glenn Close gör en trovärdig roll som mansimitatör i en film som tyvärr lägger för mycket fokus på en simpel kärlekshistoria snarare än en kvinnas kamp att ge upp hela sin identitet för att överleva.

Albert (Glenn Close) arbetar som butler på ett anrikt hotell i 1800-talets Dublin. Hans högsta önskan är dock att öppna sin egen tobakshandel för att senare i livet kunna bo vid kusten. För att kunna uppfylla drömmen börjar han uppvakta den unga tjänsteflickan Helen. Problem uppstår när Helen blir gravid med hotellets allt i allo, Joey. Samtidigt ruvar Albert på en stor hemlighet.

Albert Nobbs hade kunnat bli en riktigt bra film. Skådespeleriet är trovärdigt, tack vare en fantastisk skådespelarensemble, som gör att man fastnar för karaktärernas livsöden och kval. Scenografin är även den en fröjd för ögat för mig som alltid varit svag för historier som skildrar det sena 1800-talet. Tyvärr når filmen aldrig helt fram.

Historien börjar bra med att på ett spännande sätt berätta hur Albert hela tiden måste ha hundraprocentig kontroll över sitt liv, inte bara för att kunna sköta sitt jobb utan också för att inte bli avslöjad som kvinna. När Albert senare möter Hubert Page som befinner sig i samma situation som Albert så hoppas jag att en stark men samtidigt komplicerad vänskap kommer att skildras. Här upplever jag en spänning mellan karaktärerna vilket talar för att de kommer att bli mer än vänner.

Fokuserar på fel historia

Men så tar filmen en ny vändning och börjar istället fokusera på Alberts klumpiga försök att uppvakta tjänsteflickan Helen. Varken Albert eller Helen är intresserade av varandra: Albert vill ha någon som kan hjälpa honom att driva en butik och hålla någon slags fasad uppe och Helen blir tvingad av sin pojkvän Joey att lura Albert på pengar. Denna del av historien är otroligt ointressant. Här har man en fantastisk historia om två kvinnors kamp för överlevnad som är så stor att de ger upp sina egentliga identiteter. Senare i filmen kommer båda underfund med att de inte är ensamma om sina gemensamma livsöden. Men istället för att utveckla detta har filmskaparna kastat storyn i soporna och ersatt den med en tråkig och osympatiskt försök till en kärlekshistoria.

Annons

Visa kommentarer / Kommentera nu
Bakom varje framgångsrik man står en kvinna - Albert Nobbs
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17