Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

12 Years a Slave

Amerikas svarta historia

När en nation befinner sig i kris är det inte ovanligt att man söker sig bakåt för att förstärka eller förkasta sin historia. 12 Years a Slave är en uppgörelse med den brutalitet och frihet som byggde ett imperium.

Det amerikanska samhället är uppbyggt av blod. Från utrotningen av urinvånarna till frihetskriget och förbudstiden har landets själ och identitet präglats av strävan efter frihet, makt och rikedom.

Manuset till 12 Years a Slave baseras på Solomon Northups självbiografi om hur han som vuxen kidnappas och säljs som slav. Efter en blöt natt ute befinner han sig plötsligt fastkedjad på ett skepp på väg från friheten i Washington D.C. mot slaveriets New Orleans. Berättelsen är lika ofattbar som den är sann. På 1800-talet kidnappades fria afroamerikaner och såldes vidare på laglig väg.

12-Years-a-Slave-hus

Otaliga är västernfilmerna om hur de ensamma ryttarna besegrade den yttersta gränsen, men få är de om hur det förlovade landet egentligen byggdes.

För regin står den brittiske filmskaparen Steve McQueen. Hans senaste långfilm Shame tog ett järngrepp om ett av samhällets tabubelagda beroenden. Michael Fassbender, som spelade en man vars lustar utvecklas till en sexuell besatthet, har sedan Steve McQueens långfilmsdebut, Hunger, följt hans sida. Så även i 12 Years a Slave. Tillsammans med Brad Pitt representerar Fassbender den andra sidan av slaveriet – slavägarna. De som väljer att se människor som redskap ända fram till att deras egna mänskliga värde sätts på prov.

Annons
12-Years-a-slave-diskussion

Tidigare i år kom Quentin Tarantinos våldsamma Django Unchained, där en slav frias på rekordtid och hämnas sina förtryckare. Solomon Northup befriades först efter tolv år från slaveriets bojor och skrev sina memoarer om upplevelsen. Hämnd är bra på film, men för att ett samhälle i kris ska röra sig framåt så gäller det att med stort mod våga blicka bakåt och erkänna sina misstag.

Visa kommentarer / Kommentera nu
12 Years a Slave - Amerikas svarta historia Film, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17