Snowden
Biopremiär: 16 september
2013 blev visselblåsaren Edward Snowden en av världens mest jagade män efter att ha läckt sekretessbelagda dokument och avslöjat omfattande övervakning av privatpersoner, politiker och företag. Nu blir hans liv en rafflande thriller signerad Oliver Stone med Joseph Gordon-Lewitt i huvudrollen.
Vad kan gå fel?
Att vi inte ens kan komma ihåg när Oliver Stone gjorde en riktigt bra film senast är så klart lite olycksbådande. Förhoppningsvis får han ordning på grejerna den här gången.
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Biopremiär: 30 september
Tim Burton är tillbaka, och den här gången får han verkligen utlopp för sin dragning till fantasifull scenografi och annorlunda karaktärer. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är baserad på Ransom Riggs unga vuxna-roman med samma namn och berättar historien om Jacob som hamnar på en mystisk ö, befolkad av barn med mer eller mindre märkliga förmågor. Snart visar det sig att hans egen förmåga är att kunna rädda dem andra barnen från ett livsfarligt hot. Filmen har skämtsamt kallats ”X-Men möter Barnhemmet”.
Vad kan gå fel?
Fotosamlaren Riggs har kryddat sin berättelse med mörka och mystiska fotografier som ger oss kalla kårar. Efter att ha sett den genommysiga filmtrailern undrar vi vart allt det har tagit vägen?
Kolla gärna in våra produkttester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: Träningsarmband
Inferno
Biopremiär: 14 oktober
Tom Hanks är tillbaka som Robert Langdon i ännu en film baserad på en Dan Brown-roman. Den här gången vaknar han upp med minnesförlust, slår sig ihop med läkaren Sienna Brookes och snubblar över ännu en världsomspännande konspiration med historiska förtecken.
Vad kan gå fel?
Vid det här laget har vi lärt oss hur Dan Brown snickrar ihop sina berättelser. Tidsfristen, den unga kvinnliga sidekicken, den globala konspiration, koderna, konsten … Jepp, det här har vi verkligen sett förut.
Ouija: Origin of Evil
Biopremiär: 21 oktober
2014 kom den första filmen om det märkliga ouija-brädet. Filmen var inte särskilt lyckad men eftersom den spelade in över hundra miljoner dollar är uppföljaren nu ett faktum. Filmen utspelar sig 1967, nästan femtio år innan händelserna i den första filmen, och berättar om en mamma och hennes två döttrar. När den yngsta dottern, Doris, blir besatt av en ondskefull ande blir det liv i luckan.
Vad kan gå fel?
Trailern är visserligen inte så pjåkig, men om filmen inte är någonting mer än en serie av höga ljudeffekter, smällande dörrar och gubben i lådan-trick känns 90 minuter i biosalongen inte helt befogat.
Morran och Tobias – En skänk från ovan
Biopremiär: 26 oktober
Rheborg och Gustafsson är tillbaka i en långfilm som bygger vidare på den populära tv-serien Morran och Tobias. Att inspelningshuset nyligen brann ner har inte hindrat dem. Istället har det nedbrända huset blivit en del av handlingen. När kommunen ordnar ett nytt boende åt dem ser de det som en chans att börja om, men någonting är bekant med det nya hemmet …
Vad kan gå fel?
Bra tv-serier behöver nödvändigtvis inte bli bra långfilmer. Det har vi sett allt får många exempel på genom åren.
Doctor Strange
Biopremiär: 28 oktober
Marvels ”cinematiska universum” fortsätter breda ut sig på bioduken, och näste man till rakning är kirurgen Stephen Vincent Strange, spelad av Benedict Cumberbatch. När hans karriär slås i spillror tar hans liv en ny riktning. Nu ska han istället försvara världen från ondska med hjälp av en magisk rock och en manick som låter honom mixtra med tiden.
Vad kan gå fel?
Inte mycket. Vid det här laget har Marvel stenkoll på vad fansen vill ha och att de skulle göra fel nu känns snudd på osannolikt.
Läs även: Trailern ljög – filmen sög!
Rings
Biopremiär: 2 november
Under några år i början av 00-talet handlade precis allting om kusligt vaggande pojkar och flickor med hår ner till knäna. Mest stilbildande av de japanska skräckisarna var Ringu, som fick en ovanligt lyckad remake i och med amerikanska The Ring. Nu gör man en slags nystart för en ny generation biobesökare men premissen är den samma: om du tittar på det där mystiska videobandet kommer du att dö sju dagar senare. Twisten den här gången är att det finns en video i videon, som ingen har sett. Eh … va?
Vad kan gå fel?
Av trailern att döma kan precis allting gå fel. Om man ska gräva upp det här gamla liket får man faktiskt kladda på lite smink innan man ställer ut det för allmän beskådan.
Arrival
Biopremiär: 11 november
Med Nawals Hemlighet, Prisoners och den briljanta Enemy i bagaget har kanadensaren Denis Villeneuve på kort tid blivit en av våra absoluta favoriter. I Arrival ger han sig på science fiction-genren. I filmen får jorden besök av utomjordingar som eventuellt är snälla – men inte nödvändigtvis. En lingvist spelad av Amy Adams kallas in för att ta reda på saken.
Vad kan gå fel?
Vetskapen om att Denis Villeneuve för närvarande arbetar med uppföljaren till Blade Runner kommer att få filmen att kännas som ett anspråkslöst genrep hur vi än vrider och vänder på det.
Kolla gärna in våra produkttester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: Träningsarmband
Flykten till framtiden
Biopremiär: 11 november
Att kunna resa i tiden är en kittlande tanke som vi alla har lekt med någon gång. Även regissören Ulf Malmros, för i hans nya film Flykten till framtiden hoppar vi fritt mellan Stockholm 1973 och Stockholm 2016. I händelsernas centrum står Svante som jobbar i skivbutik med den holkrökande proggaren Bengan (spelad av Henrik Dorsin). När Bengan drabbas av ett livshotande hjärtfel råkar det sammanfalla med en nyvunnen möjlighet att resa i tiden – och nu handlar allting om att ställa saker tillrätta innan det är för sent.
Vad kan gå fel?
Vi gillar tidsresor på film, men har vi inte sett det mesta vid det här laget?
Fantastiska vidunder och var man hittar dem
Biopremiär: 16 november
Sörjer du att det inte längre dyker upp några årliga Harry Potter-filmer? I så fall kan du trösta dig med att J.K. Rowling har skrivit manuset till en sprillans ny film som utspelar sig i samma magiska värld och att två uppföljare redan är planerade. Den här gången är platsen 1920-talets New York, där trollkarlen Newt Scamander är på jakt efter sällsynta och förtrollade djur.
Vad kan gå fel?
Vad är Harry Potters värld utan karaktärerna vi lärt oss att älska?
Rogue One: A Star Wars Story
Biopremiär: 14 december
Det är en härlig tid att vara Star Wars-fan. Nyligen tillsattes rollen som den unge Han Solo i en film som väntas ha premiär 2018, nästa år får vi den efterlängtade åttan och i december får vi veta hur rebellerna stal ritningarna till Dödsstjärnan. Rogue One: A Star Wars Story ser bara bättre ut för varje trailer, och det skadar ju inte att vi får återse några ansikten från de gamla filmerna.
Vad kan gå fel?
The Force Awakens var på många sätt en väldigt lyckad film, men det var å andra sidan en numrerad uppföljare med allt vad det innebär. Att det kommer att bli flera spinoff-filmer har vi förstått, men vad ska man egentligen förvänta sig av dem?
Hundraettåringen som smet från notan och försvann
Biopremiär: 26 december
Med mer än en och en halv miljon biobesökare kan man lugnt säga att 2013 års Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann blev den succé man hoppats på (att den skulle nå en kvarts miljon biobesökare i Sydkorea hade vi dock inte kunnat ana). Robert Gustafsson är naturligtvis tillbaka som den nu 101-åriga Allan. Den här gången hamnar han i luven på hämdlystna gangsters, ryska bekanta från förr och CIA.
Vad kan gå fel?
Den förra filmen hade en populär roman att luta sig mot. Den här gången har man skrivit ett manus efter en idé av Jonas Jonasson, och hur bra den idén än är så undrar vi om berättelsen kommer att vara lika genomarbetad.
Läs även – Tester av multiroom-högtalare:
Bose Soundtouch – 20 Trådlös tyngd från Bose
Denon Heos 7 – Muskulöst ljud
Harman Kardon Omni 20 – Bowlingboll med kraft
LG Music Flow H7 – Prisvärd och finessrik
Philips SW750M – Prisvärd instegsmodell
Sony SRS-X9 – Klassledande ljud
Sonos Play:1 – Liten högtalare, stora möjligheter
Sonos Play:3 – Heroin för audiofilen