Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Första intrycket

Samsung Galaxy SIII

Nästa tisdag den 29 maj släpps årets mest hypade mobil. Digital Life har fått en exklusiv förhandstitt av Samsung Galaxy SIII.

Design och byggkvalitet

Det första som slår mig är att mobilen är väldigt tunn. Hakpartiet från föregångaren är borta och den nya mobilen är slät med mjuka former och mäter endast 8,6 millimeter på det tjockaste stället vilket gör den till den tunnaste smarttelefonen hittills. Chassit är av plast och även om det inte handlar om en unibody-konstruktion känns byggkvaliteten riktigt bra utan något som helst knarrande när vi bänder ordentligt i den. Men när det kommer till lyxkänsla har den en bit kvar till värsta konkurrenterna HTC One X och Iphone 4S.

Skärmen mäter hela 4,8 tum och har andra generationens stryktåliga glas från Gorilla som blivit tunnare och fått förbättrad touch-känslighet. Panelen är av typen super amoled hd (1280×720 pixlar) och levererar en ljusstark bild med grym skärpa, färgåtergivning och kontrast. Betraktningsvinklarna är dessutom som väntat på topp. Nedanför skärmen hittar vi en fysisk hemknapp och två kapacitiva knappar (tillbaka och meny). Googles önskan om att få bort de fysiska/kapacitiva knapparna tycks inte nå någon större framgång. Själv är jag lite splittrad i frågan. Den fysiska hemknappen är trevlig, och eftersom S3:an har kapacitiva knappar är det bra att den faktiskt har menyknappen kvar (och undviker därmed en extra rad i gränssnittet för gamla appar som t.ex. HTC One-serien lider av), men jag kommer sakna den dedikerade multitaskingknappen. Att hålla inne hemknappen är inte lika smidigt.

Samsung Galaxy S3 finns i två färger, “marble white” och “pebble blue”. Den senare blev snabbt min favorit. Riktigt snygg! Samtidigt förstår jag kritiken att designen inte tagit ett större kliv framåt.

Imponerande prestanda

Samsung Galaxy S3 är utrustad med Samsungs egna fyrkärniga processor Exynos som körs i 1,4 Gigahertz. Prestandan är minst sagt imponerande och gränssnittet flyter på otroligt fint även vid viss belastning. Webbläsarens prestanda sticker ut och är den bästa vi sett hittills. 3d-prestandan ligger i det absoluta toppskiktet trots hög skärmupplösning vilket bådar gott för spel. Batteritekniken har tack och lov förbättrats med högre densitet och man har lyckats få in ett batteri på hela 2100 mAh.

Annons

Den kör senaste versionen av Android, 4.0.4, med Touchwiz 4-gränssnittet från Samsung. Om du blev avskräckt av S2:s anpassning till Android 4,0 så kan du andas ut. Denna variant är mycket trevligare.

Kompetent kamera

Kameran hos föregångaren tillhör en av de bättre och S3:s kamera har förbättrats på en rad punkter. Upplösningen är fortfarande på 8 megapixel men det finns en del nyheter. Nu klarar den att ta tre bilder per sekund (upp till 20 bilder) i sekvens (burst mode). Och till skillnad från HTC One X så tar den “riktiga” bilder i burst mode där alla är av likvärdig kvalitet. Dessutom har den ett speciellt sekvensläge, “bästa bild”, där den tar åtta bilder och väljer ut den bästa. Valet baseras bland annat på ljus, skärpa och ansiktsigenkänning. När de åtta bilderna är tagna visas den bästa bilden men du kan även välja en annan eller spara flera. Mycket smidigt.

Kameran startar riktigt snabbt och enligt uppgift startar den och tar en bild på under en sekund, vilket tycks stämma med mina försök. Vi snabbtestade den mot en armada Androidmobiler och kan redan nu konstatera att den tar riktigt bra bilder. Utomhus var skärpan på topp med livliga färger. Inomhus och under sämre ljusförhållanden imponerar den med de bästa bilderna. Däremot hade jag hoppats på en något mer dramatisk effekt av HDR-läget.

Självfallet filmar S3 i 1080p och i samband med filmandet kan du dessutom ta stillbilder i full upplösning.

En uppsjö smarta funktioner

Samsung Galaxy S3 är fullständigt fullproppad med nya innovativa funktioner för att förenkla livet och det var svårt att hinna testa allt. Videospelaren har fortfarande ett riktigt bra mediestöd för bland annat h.264 i mkv-filer och divx i avi-filer. Nu finns även “video popup” som med en knapptryckning gör att videon fortsätter att spela i ett litet fristående minifönster som hamnar överst vilket betyder att du kan skriva ett sms samtidigt som du fortfarande tittar vidare på filmen. Fönstret går att flytta runt på skärmen och ett klick på den igen och du är tillbaka i videospelaren. Briljant, helt enkelt.

Stegrande volym på ringsignalen är mer eller mindre en standardfunktion men nytt nu är att Galaxy S3 har en inställning för att endast ge sig på detta ifall mobilen tror sig ligga i fickan. Skulle du trots det missa ett samtal återger den en vibration nästa gång du sätter på skärmen. Nästa smarta funktion för samtal är den nya equalizern. Här får du möjligheten att genomföra ett litet hörseltest så att mobilen kan avgöra vilket frekvensomfång ditt höger- respektive vänsteröra uppfattar. Därefter optimerar den samtalsljudet efter ditt öra. Första intrycket av samtalsljudet var mycket imponerande, men då bör det tilläggas att vi befann oss i en tyst lokal. Man har även förenklat när man ska ringa upp en kontakt. Om du skriver ett sms och tycker meddelandet blir för komplicerat är det bara att lyfta luren mot örat så rings personen upp istället.

Nästa nämnvärda funktion heter “Smart Stay”. Tanken med den är att mobilen försöker avgöra ifall du tittar på mobilen och därmed undvika att släcka skärmen när du gör det. Varje gång den aktiverar kameran för att kunna följa din blick visas en ikon i notifieringsfältet. Funktionen verkade faktiskt fungera och vi ser fram emot att testa den mer noggrant.

Röststyrningen har förfinats och med S Voice kan du nu väcka mobilen med en viss fras. Tyvärr blir det inget svenskt stöd för röstfunktionerna ännu så därför nöjde vi oss med att fråga assistenten hur vädret var i Stockholm vilket fungerade fint. Vi ser fram emot att testa det lite mer ingående framöver.

Delning av media har förenklats och med Allshare Play kommer du åt filerna på alla dina uppkopplade enheter (datorer, surfplattor, mobiler) direkt i mobilen när du är ute på språng. Med denna tjänsten ingår även 5 gigabyte lagringsutrymme i molnet (Sugarsync) för synkronisering. Och gillar du molnlagring så kommer du uppskatta Dropbox-stödet som finns på plats där du som S3-ägare får generösa 50 gigabyte lagringsutrymme gratis.

Android Beam introducerades i Android 4,0 och används för att överföra länkar och kontakter mellan två NFC-mobiler. I S3 hittar vi den liknande funktionen S Beam som efter en inledande kontakt via NFC skickar via wifi istället så att stora filer kan överföras snabbt. Praktiskt och smidigare än med bluetooth.

Att ta en skärmdump har aldrig varit enklare. Svep med utsidan av handen från vänster till höger sida över skärmen för att ta en skärmdump. Ett annat exempel på Samsungs lekfullhet är möjligheten att starta kameran från låsskärmen genom att hålla ett finger på skärmen och rotera mobilen ett kvarts varv.

Smarta tillbehör

Som komplement finns några smarta tillbehör. “Allshare Cast Dongle” är en liten enhet som kopplas till tv:n eller projektorn via hdmi. Därefter kopplar du upp mobilen till den (via wifi) och mobilens gränssnitt klonas till tv:n. Det är praktiskt och smidigt när man vill ge en presentation, se en film, eller spela ett spel på en större skärm. Allshare Cast Dongle lanseras i slutet av sommaren, vilket är bra då den inte fungerande helt felfritt under vårt test.

C Pen är en styluspenna för kapacitiva skärmar så att du kan använda mobilen som ett anteckningsblock. Spetsen är något grövre än den för Samsung Note, men precisionen var det inget fel på.

En laddningsstation är på gång som ska kunna ladda “trådlöst” upp till fem enheter som placeras på stationen med ca 70% effektivitet. Allt som behövs för att det ska fungera med S3:an är en ny speciell batterilucka. Laddningsstationen planeras släppas senare i år.

Samsung Galaxy S3 släpps den 29 maj till ett rekommenderat pris på
6 000 kronor. Till en början finns endast modellen med 16 gigabyte lagringsutrymme i Sverige, och om du tycker det är snålt kan du utöka det med ett minneskort, eller vänta.

Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner
Visa kommentarer / Kommentera nu
Första intrycket - Samsung Galaxy SIII Teknik, Feature, Mobilt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17