Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Samsung UBD-K8500

Framtidens blu-ray-spelare är här

Efter att under några års tid ha klagat över bristen på 4k-material har vi äntligen fått ett nytt format som stöder upplösningen. Samsung UBD-K8500 är någonting så fräckt som en ultra 4K UHD Blu-ray-spelare. Frågan är om den kan få oss att gå tillbaka till att se film från skivor igen?

Med Netflix och de andra strömningstjänsternas intåg i de svenska hemmen kan man fråga sig varför man någonsin skulle vilja gå tillbaka till ett skivbaserat media igen. Det nya 4K UHD Blu-ray-formatet lockar med filmer i 4k-upplösning och hdr (high dynamic range). Ett måste för den moderna tv:n kan tyckas, men i dagsläget finns det bara ett tjugotal filmer och med en prislapp runt 300 kronor per film finns det anledning att tro att formatet främst kommer att locka hemmabioentusiaster.

Jämför priser på Samsung UBD-K8500 här.

Bättre sent än aldrig

Om Samsung UBD-K8500 hade lanserats för några år sedan, innan det fanns 4k-material att strömma, hade det kanske varit en annan sak, men när vi packar upp och kopplar in Samsung UBD-K8500 känns det som ett steg i fel riktning. Sett till det yttre är det nämligen en typisk blu-ray-spelare vi har att göra med. Den böjda fronten och den borstade ovansidan ger ett gott intryck, men när det kommer till materialval och byggkvalitet är det ingenting utöver det vanliga. Vi ställer oss också frågande till om den hade behövt vara så stor.

När det kommer till anslutningar är det inga konstigheter. Det finns en optisk digital ljudutgång och två hdmi-utgångar. Det senare för att du ska kunna koppla bild till tv:n och ljud till hemmabiosystemet. På framsidan hittar vi en skivsläde av klassiskt snitt och en usb-port.

Annons

Läs även: 5 träningsarmband testade

Samsung UBD-K8500 2

Smidig att använda

Spelaren startar upp relativt snabbt och efter att ha genomgått den sedvanliga installationsprocessen är vi inne i Samsungs Smart Hub-system. Den som har använt sig av en modern smart-tv kommer att känna igen sig bland appar, menyer och inställningar. Förutom högupplösta blu-ray-filmer kan du spela upp media från nätverket, från en usb-enhet eller från appar som laddas ner. Intressant nog finns det inget stöd för hdr via Netflix, vilket många tv-apparater har. Förutom det nya skivformatet tar den även emot vanliga blu-ray-filmer och dvd-filmer, som skalas upp med gott resultat.

Den enda riktiga besvikelsen när det kommer till handhavandet har med fjärrkontrollen att göra. Den är liten och smidig, men att den saknar dedikerade knappar för att spola framåt och bakåt känns lite märkligt. Det är inte hela världen, och förmodligen råkar du bara byta kapitel en eller två gånger innan du får kläm på hur knapparna fungerar.

Samsung UBD-K8500 3

Ställer krav på din tv

För att du ska få ut det mesta av formatet behöver du en 4k-tv och allra helst en som stöder hdr. Hög upplösning i all ära, men om du inte sitter väldigt nära tv:n är det hdr-tekniken som imponerar mest med sin höga kontrast och sitt breda färgspektrum. Rymdrullen The Martian ser till exempel fullständigt makalös ut. Den röda planeten har aldrig varit rödare och i scenerna som utspelar sig i rymden mot svart bakgrund ser det löjligt bra ut. Det ska dock poängteras att steget från vanlig blu-ray till 4K UHD Blu-ray inte är på långa vägar lika stort som steget från dvd till blu-ray. För att kunna uppleva den skillnaden hade vi behövt betydligt större tv-apparater.

Om du har en 4k-tv med hdr-stöd, och dessutom är villig att betala för att få se dina filmer med högsta tänkbara bildkvalitet, kan Samsung UBD-K8500 vara någonting för dig. Som alltid med nya produkter är priset högt, men du får en utmärkt spelare som förhoppningsvis kommer att hänga med i många år framöver.

Läs även – tester av multiroom-högtalare:
Bose Soundtouch – 20 Trådlös tyngd från Bose
Denon Heos 7 – Muskulöst ljud
Harman Kardon Omni 20 – Bowlingboll med kraft
LG Music Flow H7 – Prisvärd och finessrik
Philips SW750M – Prisvärd instegsmodell
Sony SRS-X9 – Klassledande ljud
Sonos Play:1 – Liten högtalare, stora möjligheter
Sonos Play:3 – Heroin för audiofilen

Nyckelfakta
 • Anslutningar: Usb, 2x hdmi, optisk, nätverk
 • Wifi: Ja
 • DLNA: Ja
 • Mått: 406 x 44.7 x 230 mm
 • Vikt: 1,9 kg
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Samsung UBD-K8500

Efter att under några års tid ha klagat över bristen på 4k-material har vi äntligen fått ett nytt format som stöder upplösningen. Samsung UBD-K8500 är någonting så fräckt som en ultra 4K UHD Blu-ray-spelare. Frågan är om den kan få oss att gå tillbaka till att se film från skivor igen?


4
Vi diggar
 • Fantastisk bild
 • Stöder många filformat
 • Snabb och lättanvänd
Vi dissar
 • Aningen dyr
 • Medioker fjärrkontroll
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Samsung UBD-K8500 - Framtidens blu-ray-spelare är här
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17