Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Propel Star Wars 74-Z Speeder Bike

Kraften är stark i Propels Star Wars-drönare

Drönarföretaget Propel har släppt tre officiella Star Wars-drönare. Vi har testat 74-Z Speeder Bike som bjuder på härlig flygkänsla men kort batteritid.

Påkostad inramning för Star Wars-fansen

För att vara så pass liten levereras Star Wars Drone i en ståtlig förpackning, förseglad med vaxstämpel – för alla samlare. Genom att bryta förseglingen sänker du genast samlarvärdet. Men, min uppgift är ändå inte att låta den ligga på hyllan i väntan på bättre tider. Jag ska ut och leka som om jag var 13 igen.

Jämför priser på 74-Z Speeder Bike här (Prisjakt).

När jag lyfter på locket överraskas jag av ett starkt ljussken och tonerna till Star Wars klassiska temamusik. På en piedestal står den handmålade drönaren i form av en 74-Z Speeder Bike. Det är imperiets snabba motorcykelliknande farkost som vi för första gången fick bekanta oss med i Jedins Återkomst, från 1983.

Vill du lägga vantarna på hela samlingen av Star Wars-drönare så ingår även den klassiska X-Wing och Darth Vaders Tie Fighter. Med i förpackningen får jag också en oproportionerligt stor handkontroll, två batterier, ett gäng extra reservdelar om olyckan är framme och en träningsbur i plast att använda (innan olyckan är framme). Jag ser snabbt till att ladda batterierna och ger mig ut på min första rymdresa.

Annons

Intensiv körglädje med kvick drönare

Det är knappast bara att trycka på en knapp och börja flyga. För att överhuvudtaget få 74-Z Speeder Bike att lyfta krävs det att jag lusläser den medföljande guiden. Handkontrollen är nämligen fylld med knappar och erbjuder många roliga funktioner och finesser.

Till slut lyckas jag navigera mig fram till de fyra olika flyglägena: ett träningsläge och tre olika hastigheter. Jag jobbar mig sakta uppåt och börjar med mysflygande i syftet att lära känna drönaren i träningsläget. Här finns strikta begränsningar om hur högt och lågt samt hur långt bort du kan flyga. När träningstiden känns över letar jag mig snabbt upp till den snabbaste nivån och där går det minsann undan. Den lilla drönaren behärskar nämligen hastigheter upp till 56 km/h. Det blir ett gäng brutala kraschlandningar i början, men trots den plastiga konstruktionen håller 74-Z Speeder Bike för några rejäla smällar.

Precis styrning – förutom när det blåser

Alltmedan jag lär mig behärska de tvära svängarna ökar också körglädjen – det är riktigt roligt att köra Propels nya Star Wars-drönare. Handkontrollen är utrustad med “stuntknappar” och genom ett lätt knapptryck kan drönaren göra en snabb 360 åt sidan.

Drönaren är precis i styrningen och känslan sitter verkligen där den ska. Tyvärr bor jag på den blåsiga västkusten vilket innebär att drönaren, med sin låga vikt, kan fångas i en kastvind och plötsligt slungas ner mot marken. Ett säkert tips är att kolla väderleksrapporterna noga innan du ger dig ut på äventyr.

Kort flygtid och ingen kamera

Det är svårt att förvänta sig något annat av en så pass liten drönare, men batteritiden är verkligen kort. Med ett batteri får du åtta minuters flygtid, vilket är alldeles för lite. Därför är det bra att Propel skickar med ett två batterier. Du kan med andra ord flyga dryga kvarten innan det är dags att bege sig in igen för att ladda batterierna, vilket tar 40 minuter per batteri. Hade drönaren inte varit så rolig att flyga skulle det varit ett mindre problem, men nu är risken stor att många blir frustrerade över den förhållandevis korta flygtiden.

Avsaknaden av kamera gör sig också påmind. Hur läckert hade det inte varit med en liten actionkamera strax bakom vår Scout Trooper för den där härliga tredjepersonskänslan? I synnerhet när det vankas närstrid med andra Star Wars-drönare, något som utlovas i framtiden. Drönaren är nämligen utrustad med sensorer för att känna av när den blir träffad av lasern.

Laserkanon och grym flygkänsla

Ja, 74-Z Speeder Bike är självklart utrustad med en laserkanon, som vid avfyring ackompanjeras med det klassiska laserljudet. Jag får inte heller glömma att nämna att du kan spela upp till sex olika musikspår från filmerna, direkt i handkontrollen, för att göra din flygning extra stämningsfull och nördig.

Propels Star Wars-drönare levererar en grym flygupplevelse, mycket Star Wars-känsla för pengarna och en hög nostalgifaktor. Vi kan knappt bärga oss inför framtidens närstrider och fantiserar om turneringar där imperiet möter rebellerna i en slutgiltig kamp.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Maxhastighet: 56 km/h
  • Batterier: 2 batterier á 8 minuter flygtid

Test: Propel Star Wars 74-Z Speeder Bike

Drönarföretaget Propel har släppt tre officiella Star Wars-drönare. Vi har testat 74-Z Speeder Bike som bjuder på härlig flygkänsla men kort batteritid.


4
Vi diggar
  • Läcker paketering
  • Handmålad och snygga detaljer
  • Precis kontroll och härlig flygkänsla
Vi dissar
  • Kort batteritid
  • Svår att styra när det blåser
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Propel Star Wars 74-Z Speeder Bike - Kraften är stark i Propels Star Wars-drönare
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17