Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Philips Hue

Nu är det faktiskt dags att satsa på smart belysning

Nya funktioner, fler lampmodeller och bättre mjukvara. Det har hänt en hel del med de smarta lamporna Philips Hue sedan lanseringen för fem år sedan.

Om du någon gång har funderat på det här med smart led-belysning som styrs med hjälp av telefonen har du garanterat stött på Philips Hue. Sedan lanseringen för fem år sedan har många fler hoppat på tåget – nu senast lanserade Ikea sin Trådfri-serie – men det är inget snack om vem som har plogat upp vägen. Varumärket Philips Hue är mer eller mindre synonymt med smart belysning och det är inte svårt att förstå varför.

Jämför priser på Philips Hue Startpaket här (Prisjakt).

Måste testa för att förstå

Att det har tagit tid för gemene man att förstå storheten med smart belysning beror antagligen på att man måste testa för att förstå. Till skillnad från vad man först kan tro handlar det inte bara om smaklösa ljuseffekter för ungkarlslyor. Att kunna styra det vita ljusets temperatur för att ge energi eller förbereda kroppen för nattsömn känns snabbt som en självklarhet. För att inte tala om hur snabbt det känns förlegat att behöva gå upp ur soffan för att manövrera en fysisk knapp på väggen när man vill ha det mysigt i soffan.

Startpaketet är bara början

Startpaketet vi testar kostar runt 1600 kronor och ger oss tre färgade lampor och en liten dosa som kopplas till routern. Installationen är föredömligt smidig, och efter att ha skruvat in lamporna i de befintliga armaturerna är det bara att slå på strömmen, dra igång appen och sätta igång.

Annons

I appen kan du skapa förinställda färgscheman och justera de olika lamporna i detalj. Om du sedan väljer att skapa ett kostnadsfritt konto kommer du åt ännu fler inställningar. Då kan du bland annat justera ljuset på distans eller ordna så att det släcks och tänds automatiskt när du går in och ut genom dörren. Och om internet skulle ligga nere? Då går det utmärkt att använda Philips Hue-precis som vanliga lampor, med hjälp av den ålderdomliga strömbrytaren på väggen.

På senare tid har systemet även fått stöd för moderniteter som Siri, Google Home och Apple Homekit vilket gör att du kan kontrollera belysningen med rösten och styra den med hjälp av telefonens egna gränssnitt.

Det enda vi saknar när det kommer till appen är alla de där festliga inställningarna som många tredjepartsutvecklade appar erbjuder: till exempel skiftande ljus, diskobelysning och andra effekter. Vi behöver också ladda ner en separat app för att synka belysningen med Philips-tv:ns Ambilight-system.

Det finns pengar att spendera – om du vill

Den initiala investeringen kan verka onödigt hög, men hur dyrt det i slutändan blir beror på hur stort du bor och hur många lampor du tycker dig behöva. I en lägenhet räcker det kanske med tre lampor, men om du verkligen vill dra nytta av systemet i din stora villa kommer kostnaden att skena iväg. Du behöver också ta ställning till om alla dina lampor behöver kunna växla mellan 16 miljoner färger, eller om du kan tänka dig en billigare lampa med vitt, dimbart ljus i köket eller i hallen.

För den som verkligen vill spendera pengar finns det å andra sidan inga gränser: serien innefattar numera även ljusslingor, bordslampor och dekorationslampor med e14-sockel, rörelsesensorer och fysiska strömbrytare. Det finns till och med fullfjädrade taklampor att köpa för tusentals kronor.

Philips Hue är inte det billigaste systemet att investera i om du vill ha smarta lampor i hemmet, men om du vill ha ett pålitligt och genomtänkt system men mängder av lampmodeller och bra integrationsmöjligheter har du hittat rätt.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Modell: Philips Hue Startpaket E27
  • Innehåll: 1 x brygga, 3 x Hue-lampor
  • Kompatibilitet: Ios, Android
  • Lampa: Sockel: E27
  • Livslängd: 25 000 timmar
  • Färger: 16 miljoner
  • Dimbar: Ja

Test: Philips Hue

Nya funktioner, fler lampmodeller och bättre mjukvara. Det har hänt en hel del med de smarta lamporna Philips Hue sedan lanseringen för fem år sedan.


4
Vi diggar
  • Läckert ljus
  • Fungerar felfritt
  • Bara fantasin sätter gränserna
Vi dissar
  • Kan bli en dyr historia
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Philips Hue - Nu är det faktiskt dags att satsa på smart belysning
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17