Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Ikea Trådfri

Ikeas lampor blir smartare med varje uppdatering

I höst har Ikeas smarta Trådfri-lampor både blivit kompatibla med konkurrenten Philips Hue och fått stöd för Apple Homekit. Snart finns det inte mycket kvar att klaga på.

Ikea tycker onekligen att vi ska ha smarta lampor i våra hem. Lamporna i deras Trådfri-sortiment är inte bara billigare än konkurrenterna utan också lättare att komma igång med och i vissa fall även smidigare att använda.

Det du behöver för att komma igång är ett startpaket med en Gateway. Den cirkulära enheten ansluts till din router och konfigureras med hjälp av en app i din mobiltelefon. Till skillnad från Philips Hue, som mer eller mindre utgår från att mobiltelefonen är din primära kontrollmetod, säljs de separata Ikea-lamporna ofta i paket tillsammans med behändiga fjärrkontroller eller dimmers. Till andra system är dessa kostsamma tillbehör, men här är det istället svårt att komma undan dem.

Plastiga tillbehör

Att para ihop lamporna med en Gateway är lätt som en plätt. Det enda du behöver göra är att gå runt i ditt hem och hålla en fjärrkontroll i närheten av var och en av dem. Sedan använder du appen för att ange rumstillhörighet eller för att finslipa dina ljusförval. Liksom hos konkurrenterna finns det några olika lampor att välja mellan: från de lyxigaste lamporna som kan växla mellan olika färger till de allra enklaste med vitt, dimbart ljus. Oavsett vad du köper är priset betydligt lägre än vad vi är vana vid.

Jag nämnde fjärrkontrollerna tidigare och om du inte känner dig redo att sköta allt ljus med hjälp av mobiltelefonen är det dem du får använda. Om du vill vara riktigt tråkig kan du till och med klistra fast dem på väggen i närheten av din gamla strömbrytare ­– men du kan lika gärna ha dem liggande på soff- eller nattduksbordet. Tyvärr är dessa batteridrivna tillbehör inte särskilt trevliga att ha att göra med. De gör vad de ska med de känns onödigt plastiga med tanke på att de utgör din enda fysiska kontakt med systemet.

Annons

Läs även
Test: Philips Hue
Test: TP-Link smart Wi-Fi LED Bulb LB130/LB120

Ikea Trådfri uppdateras kontinuerligt

Nej, då använder vi hellre mobiltelefonen. Appen är inte lika slipad som Phillips motsvarighet och den har inte heller lika många funktioner. Å andra sidan jobbar Ikea kontinuerligt för att förbättra systemet. I början av november fick Trådfri stöd för Apples Homekit och röststyrning med Siri, och runt hörnet väntar stöd för Google Home. En annan trevlig nyhet är att lamporna numera (med hjälp av en guide) går att ansluta till Philips Hue-system, vilket borde vara intressant för Hue-användare som vill spara pengar vid nästa inköp.

Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att Ikea Trådfri är ett lättanvänt och pålitligt system med smarta lampor som inte kostar skjortan. Väl värt att kolla in nästa gång du är på Ikea.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Modell: LED1545G12
  • Typ: Set med gateway, fjärrkontroll och 2 lampor
  • Ljus: Vitt
  • Nominellt ljusflöde: 980 lumen
  • Tändtid: 0,5 sekunder
  • :
  • Modell: LED1624G9
  • Typ: Set med fjärrkontroll och 1 lampa
  • Ljus: Färgat/Vitt
  • Nominellt ljusflöde: 600 lumen
  • 600 lumen: 0,5 sekunder

Test: Ikea Trådfri

I höst har Ikeas smarta Trådfri-lampor både blivit kompatibla med konkurrenten Philips Hue och fått stöd för Apple Homekit. Snart finns det inte mycket kvar att klaga på.


4
Vi diggar
  • Prisvärda
  • Lätta att komma igång med
  • Fungerar bra
Vi dissar
  • Plastiga tillbehör
  • Konkurrenterna har fler funktioner
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Ikea Trådfri - Ikeas lampor blir smartare med varje uppdatering
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17