Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: Garmin Vivosmart 4

Smidigt och praktiskt – eller tvärtom?

Garmin satsar på ett minimalistiskt armband där allt överflödigt skalats bort.

Garmins senaste aktivitetsarmband har verkligen skalat av det överflödiga och siktar på att vara ett litet, minimalistiskt armband anpassat för den som vill ha bättre koll på sin hälsa och sömn. Det märks knappt när man har det på armen för det är så nätt. Men det kommer med ett pris.

En Garminprodukt utan gps

När ett företag kända för sina gps:er släpper en produkt som förväntas ha gps, men som saknar just gps, då är det inte en underdrift att säga att man blir besviken. Och det blir jag faktiskt med Vivosmart 4. Visst gps:en kanske inte är världens viktigaste grej. Men om jag ska bära runt ett armband dygnet runt, ja till och med sova med det på, då vill jag även kunna ge mig ut på en springtur och sen i efterhand kunna se hur det begav sig.

Och den må vara liten, snygg och smidig. Men det är ändå inte armbandet jag vill ha på mig dygnet runt oavsett om jag är hemma, på kontoret eller hafsar runt på stan. Vilket är synd, för grundtanken med Vivosmart 4 är att man har på sig det hela tiden. Detta för att Garmin med denna modell har satsat ordentligt på att övervaka användarens hälsa, sömn och träning.

>>> Köp Garmin Vivosmart 4 på NetOnNet.

Annons

Avancerade funktioner

Nytt för Vivosmart 4 är att det kan mäta pulsoximetri, SpO2. Om du tillhör kategorin toppatlet-som-ofta-åker-till-alperna-för-att-höghöjdsträna, ja då behöver jag inte förklara varför pulsoximetri är fantastiskt på ett aktivitetsarmband. För det är rätt så avancerat. Kort och gott handlar det om att armbandet klarar av att mäta syremättnaden i blodet. Det är denna funktion som arbetar för att ta fram den data armbandet sedan använder för både bedömning av användarens sömn och allmänna hälsa. Något man sedan kan ta del av i den funktionen som Garmin i sin Vivosmart 4 kallar för Body Battery.

Body batteri mäter hur lämpad användaren är att träna och ger en en status av hur man mår. För mig funkar den inte helt och hållet. Oavsett om jag var ute och sprang, tränade på gymmet, sov ordentligt eller hade en vilodag så tycktes inte mitt batteri förändras. Så trots att det är en ny funktion till Garmins armband är det inte den som får mig att vilja köpa armbandet.

Bekvämt att sova med

Nattetid blev det som min Vivosmart fungerade som bäst för mig. Jag har tidigare testat att sova med andra modeller som inte känts lika bra. Den här är enkel att ha på sig, liten och nätt. Under natten registreras min sömn och på morgonen väcks jag av ett tyst larm som vibrerar och jag vaknar på ett behagligt sätt. Just att den är så nätt är det som gör att den vinner mig över när det kommer till övervakning nattetid.

Det är som om Garmin tar användning av att det finns en pulsoximetrimätare. Under natten studerar armbandet hur syrenivåerna i mitt blod ser ut och ger mig ett betyg när jag vaknar. 99 procent – vilket är bra. Hade jag fått betydligt lägre, kan det vara tecken på sömnsjukdomar som sömnapné.

Vad är mindre bra då?

Till och börja med så kände jag att armbandet inte var så enkelt att använda. Skärmen ska fungera genom att den vaknar till liv när man vrider på handleden – vilket den nästan aldrig gjorde på första försöket. Jag får dessutom klicka flera gånger på den tryckkänsliga skärmen för att få igång den och gå vidare i menyerna, något som ofta resulterade i att det blev fel och jag fick börja om igen. Att skärmen är så liten och nätt kommer med ett pris. Den blir för liten och opraktisk. Och eftersom skärmen är så liten kan den inte visa den relevanta informationen ordentligt. Stegräknarens presentation delar sig efter tre siffror, vilket gör att om man går mer än 1000 steg på en dag visas den siffran på två rader i skärmen.

Samma problem uppstår när man får notiser från sin telefon. I stället för att visa vad som står i notisen, får man bara reda på att man fått en notis. Visst, det är bra att man får den informationen. Men hos vissa konkurrenter är de smarta funktionerna bättre integrerade.

Och så är det ju det sista med att armbandet saknar gps. Det går inte heller att få in uppgifterna via telefonen och synka hur man har sprungit eller promenerat i den tillhörande appen Garmin Connect. Utan det kan man inte få en korrekt mätning av hur lågt och var.

>>> Köp Garmin Vivosmart 4 på NetOnNet.

Nätt aktivitetsarmband som håller länge

Skulle du vara sugen på att införskaffa en Vivosmart 4 så se till att välj färg på bandet med omsorg, då det inte går att byta ut i efterhand. Sammanfattningsvis är Vivosmart 4 ett okej armband där man skalat av det överflödiga för att få fram en väldigt nätt produkt. Garmin Vivosmart 4 passar sig på den som till och med har svårt att kunna sova med armband på grund av sin storlek. Och trots storleken har den ett batteri som klarar av att hålla armbandet igång under en hel vecka.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Glasets material: Polykarbonat
  • Remmens material: Silikon
  • Storlek: Small/medium och large
  • Skärm: Oled, 48 x 128 px; 6,6 x 17,7 mm
  • Tillgängliga profilker för gymaktiviteter: Styrketräning, konditionsträning, crosstrainer, trappmaskin, yoga
  • Sensorer: Pulsmätare, barometrisk höjdmätare, accelerometer, syremättnadsacklimatisering
  • Vattenklassning: Ja (simning)
  • Batteritid: Upp till 7 dagar

Test: Garmin Vivosmart 4

Garmin satsar på ett minimalistiskt armband där allt överflödigt skalats bort.


3
Vi diggar
  • Nätt design
  • Sömnregistrering
  • Bra batteritid
Vi dissar
  • Liten skärm
  • En del krångel
  • Saknar gps
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Garmin Vivosmart 4 - Smidigt och praktiskt – eller tvärtom?
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17