Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Samsung Gear VR Innovator Edition for S6

Omringad!

Samsungs Gear VR för S6 ger känslan av ett stort stort rum, men den riktiga närvarokänslan uteblir ändå.

Att titta på video i Gear VR ger nästan ett fysiskt minne efteråt, av att ha varit någon annanstans. Kanske är det frihetskänslan i att kunna vända sig runt, att ha koll på hur det ser ut i hela det stora rummet där man svävar omkring.

Gear_VR_top

Naturfilmer och rolig cirkus
Många av de demovideor som är tillgängliga i innehållsportalen är långsamma naturfilmer där det blir man själv som gör de svepande panoreringar som annars kameramänniskan sköter om. Man kan titta runt i en djungel, en övärld eller en stad, men det är lite otydligt var det som händer händer. Tittar man bakåt just när lejonet hoppar på sitt byte missar man det ju.

Kameran gör normalt prioriteringar av det som är intressant att titta på, och det är bra. Jag får en känsla av att långt mer än hälften av alla pixlar som är tillgängliga att titta på i den här VR-upplevelsen är helt ointressanta.

Inte förrän jag hittar Cirque du Soleils roliga freakshow Kurios tycker jag att det är någon som egentligen utnyttjar mediet på ett bra sätt. I cirkusfilmen har man själv plats i manegen bara någon meter från artisterna. Runt omkring går det lustiga gubbar, och precis vid sidan har man en glad orkester. Det händer något överallt. Vissa saker behöver man inte se så mycket av, men när man låter uppmärksamheten vandra blir det roligt vart man än tittar.

Annons
Gear_VR_Combination8

Tekniskt krävande innehållsplattform
Det här med att så mycket innehåll behöver laddas är förstås en stor begränsning, och om man tänker på den här teknikens potential måste man också hela tiden tänka på begränsningarna. Både i datamängder och i processorkraft. Det är ändå en telefon som idag gör det som det behövdes ett helt rum för när jag första gången såg en VR-miljö, för lite drygt 20 år sen.

Att det ändå är så lätt att leva sig in i miljöerna gör att önskelistan på vad man mer vill ha blir lång. Jag vill inte bara ha ett panorama runt om mig, utan en riktig 3D-miljö att navigera i, och titta runt i. Idag känns rummet som en stor rund lampskärm som jag har på huvudet, och där miljön projiceras. Tyvärr är också pixlarna ganska stora, trots S6:ans riktigt skarpa högupplösta skärm.

Gear_VR_Combination5

Ovan interaktion
Interaktionen i spel och menyer görs med en pekplatta vid höger tinning på VR-glasögonen, om man inte har den speciella spelkontrollen man kan köpa till. Att knacka sig på tinningen kommer förhoppningsvis att få en annan betydelse än den traditionella så småningom. Som det är nu ser det förmodligen rätt knasigt ut, och funkar inte heller något vidare, men det är inga problem för grundläggande navigering. Att däremot sitta så i ett spel en längre tid är inget man vill göra.

Önskelistan över hur man vill interagera omfattar att kunna gestikulera framför sig för att navigera och styra spel, att kunna röra huvudet fram och tillbaka för att gå i miljöerna och titta i verklig 3D.

Gear_VR_front

Det sociala behöver byggas in
Det är också lustigt ensamt i miljöerna. Kanske är det för att det ännu inte finns någon gemenskap runt den här plattformen där man kan bygga sociala erfarenheter, men riktigt så ensamt som idag behövde det ändå inte kännas. Det finns en miljö där man tittar på traditionell film, fast det ser ut som att man sitter i en biosalong. Det konstiga är att salongen är helt tom. Det står inte ens en läsk i hållaren i armstödet. Och när jag tittar ner där mina ben borde ha varit så är det tomt även där.

Sammanfattningsvis är Samsung Gear VR mer som en läcker aptitretare än en mogen teknik, där det är lätt att dras med in i något som för vissa tillämpningar kommer att bli mycket vanligare. Men det faktum att VR-miljön stänger ute allt annat från omvärlden gör att användningsområdena ändå är tämligen begränsade.

Nyckelfakta
  • Vikt med telefon: ca 400 g
  • Visningsvinkel: 96°
  • Kontroller: pekplatta, bakåtknapp, synfelsratt, volymknappar
  • Kompatibel: Samsung Galaxy S6 och S6 Edge
  • Telefonens upplösning: 1440 x 2560 px
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Samsung Gear VR Innovator Edition for S6

Samsungs Gear VR för S6 ger känslan av ett stort stort rum, men den riktiga närvarokänslan uteblir ändå.


3
Vi diggar
  • Lätt att komma igång
  • Bra tracking
Vi dissar
  • Inget perfekt innehåll ännu
  • Lite pixlig känsla
Visa kommentarer / Kommentera nu
Samsung Gear VR Innovator Edition for S6 - Omringad!
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17