Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Bäst i test: 3 nya spelmöss

Logitech, Razer & Roccat

Trådlöst spelande, blinkande lampor eller smarta funktioner för förstapersonsskjutare? Vi har testat Logitech G603, Razer Basilisk och Roccat Kone Aimo – tre nya gamingmöss som briljerar på sina respektive områden.

Razer Basilisk – Bäst i test

Smarta funktioner för förstapersonsskjutare

Med avskalad design, justerbart rullningshjul och en unik funktion för darrhänta krypskyttar är Razer Basilisk utvecklad med förstapersonskjutare i åtanke. Och visst träffar den mitt i prick.

Efter alla år är det ganska ofattbart att det fortfarande går att hitta på styrdon som känns åtminstone lite relevanta – men det gör det faktiskt. Razer Basilisk kombinerar ett justerbart rullningshjul och en koppling för att sänka känsligheten med en genomtänkt design – och vips har vi en grym mus för förstapersonskjutare.

Grym kvalitetskänsla
Razer Basilisk är bekväm att hålla i med en räfflad gummiyta att vila tummen på och en gummerad yta som håller ringfingret på plats. Kvalitetskänslan är hög och knapparna – som är helt mekaniska och därmed ska stå pall för fler klick – känns snabba och stabila. Att kunna ställa in motståndet i rullningshjulet, från trögt till obefintligt, är en smart finess, men den så kallade dpi-kopplingen är dess största innovation.

Annons

Det är egentligen en helt vanlig tumknapp som sänker musens känslighet tillfälligt, med nyheten att du kan välja mellan tre olika förlängningar så att du kan få precis rätt avstånd till tummen. Bra att ha om man till exempel spelar som krypskytt och behöver finlira med siktet.

Razer Basilisk använder sig av mjukvaran Razer Synapse 3 som fortfarande är i beta-version, men vi har inte upptäckt några konstigheter alls. Här kan du ställa in ljuseffekter på rullningshjul och logga, finjustera dpi-inställningar och lagra profiler i musens inbyggda minne. Rusta inför strid, helt enkelt!

Betyg: 5/5

Vi diggar:
Dpi-kopplingen
Justerbart rullmotstånd
Greppvänlig

Vi dissar
Gummiytorna drar till sig smuts

Se specifikation och köp på Teknikmagasinet.


Logitech G603

Kompetent spelmus i sobert utförande

Logitech går från klarhet till klarhet med sina trådlösa gamingmöss. Med sanslös batteritid och hög prestanda har Logitech G603 potential att bli sladdföraktarens förstaval.

Med sitt plastiga hölje i svart och grått ser Logitech G603 mer ut som en kontorsråtta än en tuff gaminggnagare, men på insidan är den desto mer intressant. Om du ansluter musen som bluetooth-tillbehör får du räkna med lägre prestanda än hos de trådbundna konkurrenterna, men om du kör med den medföljande usb-mottagaren (som kan förvaras under batteriluckan när den inte används) får du allt du kan önska i form av uppdateringsfrekvens och acceleration.

Brutal batteritid
Det andra glädjeämnet – och den andra anledningen till att gamers traditionellt sett har valt möss med sladd – är batteritiden. Den är nämligen sjukt imponerande. Vad sägs om makalösa 18 månader i ”kontorsläget” eller 500 timmar med maximal uppdateringsfrekvens? Med de siffrorna gör det inte särskilt mycket att kabel inte finns som alternativ eller att AA-batterierna inte kan laddas direkt i musen.

Nackdelar då? Det skulle vara sådant som har med musens yttre att göra: den trista looken, bulligheten som får den att ligga lite sämre i handen och avsaknaden av tumstöd. Men det där är som alltid en fråga om personliga preferenser. Om den passar din hand och om du dessutom är på jakt efter en trådlös mus – då är det en himmelsk matchning.

Betyg: 4/5

Vi diggar
Trådlös med eller utan dongel
Fantastisk batteritid
Diskret design

Vi dissar
Plastig och svårgreppad
Högt klickljud
Ingen sladd


Roccat Kone Aimo

Biffig och ljusstark

Med finurligt placerade knappar och en tumknapp för att ge dem alla en sekundär funktion är Roccat Kone Aimo ett bra val för dig som vill ha dedikerade knappar till allt. Bra är den också.

Vi behöver inte ens slå igång ljuseffekterna för att konstatera att Roccat är en särpräglad gamingmus med allt vad det innebär. Det är kantigt och biffigt med tydlig logga och siluetten av något slags kattdjur på ovansidan. Att vi sedan kan få de två lamporna att åstadkomma slingriga ormeffekter, pulsera eller reagera på musens rörelser förstärker känslan av att hålla i en pimpad Transformers-leksak.

Maxat med funktioner
Kvalitetskänslan är hyfsad, men eftersom den är aningen större än många av konkurrenterna misstänker vi att den mindre bra för små händer. Den har också en kantighet som drar ner helhetsintrycket något. När det kommer till funktionaliteten har vi dock ingenting att klaga på: knapparna är många och lätta att nå. I synnerhet knappen som är dold i tumstödet, som ger alla andra knappar en sekundär funktion. Lösningen är smart, men eftersom knapparna redan är många är det tveksamt om du kommer att behöva den. Rullningshjulet – eller 4D-hjulet som det kallas – kan till exempel tryckas åt höger och vänster för snabba klick, vilket man snabbt vänjer sig vid. Sammanlagt ger det ett tjugotal programmerbara knappar, och det är faktiskt ganska sanslöst.

Mjukvaran Roccat Swarm, som tyvärr saknar stöd för Mac OS, är både genomtänkt och användarvänlig. Det är hit du går för att justera musens beteende, spara olika profiler i musens inbyggda minne och välja ljuseffekter.

Betyg: 4/4

Vi diggar
4D-hjulet
Justerbart ljus
Easy-shift

Vi dissar
Lite plastig
Inget för små händer
Hård och kantig

Se specifikation och köp på Power.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Visa kommentarer / Kommentera nu
Bäst i test: 3 nya spelmöss - Logitech, Razer & Roccat Teknik, Bäst i test, Dator, Tester
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17