Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

3D-skrivare – inte så spännande egentligen

Pers krönika

Hur ska man kunna sia om framtiden när till synes starka trender i teknikutvecklingen går åt flera olika håll samtidigt? Dessutom gäller det att se igenom retoriken och fokusera på faktiska trender. Ta en av de saker som omnämns som ”nästa stora totalt revolutionerande grej”: 3D-skrivare. Gemene man blir inte upphetsad av sådana. Entusiasterna förespår en total revolution.

3D-skrivare har funnits sedan 1980-talet och kallades först stereolitografi. Mycket har hänt sedan dess; framför allt har 3D-skrivare blivit billigare och billigare och kan göra allt fler olika saker. Men utanför tekniknördarnas kretsar uppmärksammades de nog först på allvar när det började dyka upp 3D-utskrivna skjutvapen. En sådan möjlighet väckte lite rabalder. Det är ju i princip enkelt: en digital ritning + en 3D-skrivare. Och digitala ritningar kan spridas lika lätt som mp3-låtar. Just den digitala kopierbarheten och de minskade kostnaderna för 3D-skrivare får entusiasterna att börja ana samhällsrevolution. Tillverkningsindustrin kommer att demokratiseras och masstillverkning blir onödig. Saker och ting skrivs ut när de behövs, lokalt. Det goda lokalsamhällets återkomst. Hurra, hurra.

Men vänta nu. Säger inte det här mera om våra förutfattade meningar än om vad som faktiskt pågår? Och framför allt om amerikanska förutfattade meningar dessutom. I USA finns det en stark retorik kring frihet riktad mot staten. Individuell och lokal självständighet ställs i kontrast till federalt myndighetsutövande. Någon motsvarighet till det finns knappast i Sverige. Här är även liberalerna i grund och botten jämförelsevis statsvänliga. Och när man förstår att Kina leder en del av utvecklingen, då blir de hyperliberala drömmarna genast dimmigare.

3D-printer_kronika_nr2-14

I den nördiga entusiasmen kring 3D-skrivare uppmärksammas det inte särskilt, att de kanske viktigaste stegen tas av stora etablerade aktörer. Boeing och General Electric använder dyra sofistikerade 3D-skrivare för att göra delar till jetmotorer. Medicinska företag gör på motsvarande sätt hörapparater, knäproteser och dylikt. I Kina finns nu jätte-3D-skrivare som kan skriva ut enorma metalldelar på ett sätt som förkortar tillverkningstiden och reducerar kostnaderna. Hela bilchassin kan skrivas ut. Samtidigt påpekas det att även ”enkla” småsaker, som en sprinkler, består av ett flertal delar i olika avancerade material som måste sättas ihop på ett mycket speciellt sätt. Inget för ”hemmaskrivaren” det heller i så fall.

Så i dagsläget blir intrycket att ”3D-skrivarrevolutionen” kommer att gynna existerande ekonomiska strukturer på olika sätt och parallellt, utan några direkt samhällsomstörtande konsekvenser. Både stora och små komplexa saker med stora krav på funktionsduglighet och pålitlighet kommer även fortsättningsvis att tillverkas av specialiserade företag av redan etablerad typ. Samtidigt kommer 3D-skrivare att skapa en mångfald nya hobbymöjligheter, varför det naturligtvis inte är en slump att Lego undersöker möjligheterna att låta kunder göra sina egna legobitar och minifigurer.

Ibland är kanske teknikrevolutioner inte mera spännande än så. Det blir stora förändringar, men på ungefär de sätt vi är vana vid.

Visa kommentarer / Kommentera nu
3D-skrivare – inte så spännande egentligen - Pers krönika Krönikor
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17