Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Windows för studenter

Så får du mer gjort i skolan – och utanför

Du har en dator. Och en mobil. Men använder du dem rätt? Läs vår guide till hur dina prylar och program kan hjälpa dig bli en bättre student. Eller bara underhålla dig mer.

“Ett ännu bättre Windows”

Det låter kanske inte så, men Windows 8.1 har hundratals nyheter och förbättringar. Här är några av de bästa.

Modern design – eller klassiskt
Windows 8.1 har samma rutbaserade design på datorn som i mobilen. Dessa levande paneler visar kontinuerligt uppdaterad information istället för en statisk ikon. Det räcker med en snabb titt på startskärmen för att få en uppdatering.

Om du är mer traditionalist – inga problem. Med Windows 8.1 startar datorn i klassiskt läge istället om du vill.

Dela med dig
Windows stöder nu skärmdelning enligt Miracast-standarden. Du kan spegla din skärm direkt på din smart-tv eller en kompatibel datorskärm.

Annons

Alltid ditt skrivbord
Dina inställningar sparas på ditt Microsoft-konto. När du loggar in visas alltid ditt skrivbord, med din bakgrundsbild och dina inställningar. Du känner dig som hemma, oavsett vems dator du använder. Går datorn sönder följer dina gamla inställningar med till den nya.

Svep smart
Windows 8.1 har många av de vanligaste inställningarna lätt åtkomliga. Svep in från höger och du kan göra mycket med ett knapptryck, till exempel spegla din skärm. Svep in från vänster och du ser aktiva program. Om du vill kan du ha två program öppna på varsin skärmhalva, till exempel en Kindle-bok och ett Worddokument.

Säker direkt
Windows 8.1 har många säkerhetsfunktioner inbyggda från början. Windows Defender och Windows Smartscreen skyddar dig mot attacker över internet, virus, spyware och mycket annat. Med bildlösenord kan du på ett mer kreativt sätt skapa ett lösenord, genom att dra och klicka på en bild i en viss ordning, istället för att skriva in ett vanligt lösenord.

“Alltid synkad”

En lagring för allt
Onedrive är hubben i ditt Microsoft-liv. Här synkroniseras alla dina Office-program och du kan automatiskt ladda upp dina bilder och videor från mobilen. Allt du gör är alltid synkroniserat på Onedrive och går datorn sönder eller blir stulen, kan du jobba vidare från en annan. Din portfolio delar du såklart ut här.

Välj ditt Office
Office finns numera i vanlig version och prenumerationsformen Office 365. Senaste versionen har ett nytt, fräscht utseende anpassat för pekskärmar. De flesta av verktygen i Office är standard i näringslivet så lär du dig dem nu, har du värdefulla kunskaper när du ska söka jobb.

Office 365 funkar också bra på Ipad, Mac och Android. För den snåle finns en gratis online-version av Office. Logga in med ditt konto på outlook.com och klicka på menyn längst upp till vänster. (bild) så hittar du den.

Som student får du fyra års Office 365, inklusive en terabyte lagring, till rabatterat pris.

SurfacePro3andSurfacePen_Thumb

Läs även:
Microsoft Surface Pro 3
Lenovo Yoga 3 Pro
ASUS Transformer Book T200
HP Pavilion 13 X360

“Få mer gjort”

  • Office lens är en smart app som låter dig fota av dokument med mera. Det riktigt finurliga är att den själv kan konvertera bilderna till vanligt textformat, sparade på din Onedrive såklart.
  • Onenote är på samma gång din diktafon och ditt anteckningsblock och finns som app på alla plattformar. När du skriver dina uppsatser kan du länka ett anteckningsblock i Onenote till ditt Word-dokument, och se det i marginalen.
  • Du kan inte längre skylla på att du inte hittade till tentasalen. Lumiamobilerna har nämligen inbyggda kartor från Here. Here Maps använder du till fots, Here Drive är körappen och Here Transit hittar lokaltrafiken för din stad. Självklart kan du ladda hem kartor för hela världen offline – gratis.
  • Office Remote är en app för Windows Phone för den som vill stila med sina presentationer. Telefonen funkar som ”clicker” där du på telefonen ser nästa bild som kommer i bildspelet och med hjälp av en virtuell laserpekare kan rikta uppmärksamheten mot rätt ställe i presentationen.

“Koppla av”

Allt handlar inte om plugg – ibland måste man koppla av också. På Windows och Windows Phone kan du lägga in dina egna videor och musik utan begränsning. Det finns dessutom appar för de stora tjänsterna som Netflix, Tunein och Spotify (Windows Phone). På din dator kopplar du över till det moderna “live tile”-läget, för en pekvänlig upplevelse. Koppla av utan att koppla ner.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Windows för studenter - Så får du mer gjort i skolan – och utanför Teknik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17