Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Acer Aspire S5

Plastig som en legobit

Acer har gjort sig kända för att leverera prisvärda datorer. Nu vill de slåss med de mer exklusiva konkurrenterna på ultrabookmarknaden. Men hur står sig utmanaren Aspire S5 i konkurrensen?

I Kina bor en mycket förmögen man som heter Zhang Yue. Han har byggt en exakt kopia av det världsberömda slottet Versailles. Men trots att slottet ser fantastiskt ut på avstånd så upptäcker man snabbt att marmorpelarna, prismorna i kristallkronorna, ja till och med fönstren, är gjorda av plast. Dessvärre är det delvis samma känsla som infinner sig med Acer Aspire S5.

Plastigt bländverk
Vi blir positivt överraskade när vi öppnar kartongen. Vid en första anblick finner vi en maskin som utstrålar premiumkänsla. Dessvärre visar det sig att datorn – som är gjord i en magnesium och aluminiumlegering – känns ganska plastig. Uppsidan med materialvalet är att datorn är väldigt lätt. Den väger strax under 1,4 kilo och materialen tillåter att den är tunn som få, faktiskt bara 15 millimeter på tjockaste stället. Bieffekten av tunnheten är att S5 känns lite ranglig i konstruktionen.

Plastigheten återkommer även i materialet i tangentbordet och vi saknar bakgrundsbelysning. Uppe till vänster ståtar en Dolby Home Theater-logga. En förmodad garant för kvalitet. Så hur är ljudet då? Dessvärre lika tunt som en kinesisk risodlares plånbok. Det är en vanlig svaghet hos riktigt tunna datorer; Macbook Air har samma problem. Den största svagheten är dock skärmen som känns tunn som kinesiskt rispapper. Färgerna är blaskiga och betraktningsvinklarna snäva.

Annons
acer aspire s5 _2

Kraftfull insida
Aspire S5 gör riktigt bra ifrån sig i våra prestandatester. Den bygger på tredje generationens Ivy Bridge-plattform från Intel. Processorn är snabb, likaså hårddisken, men grafikkortet pallar inte med krävande spel.

Batteritiden ligger runt 4,5 timmar i våra tester vilket är i minsta laget. Något som drar ner betyget ytterligare är att fläkten är högljudd och går igång för minsta lilla. Acer har utrustat datorn med en funktion som gör att då fläkten spinner upp i hastighet så öppnas en “flärp” upp på baksidan. Denna kan även öppnas med en knapptryckning. Här är även alla portar placerade och de är dolda då luckan är stängd. En snygg lösning som Acer kallar “Magicflip”, men vi oroar oss en smula för vad som händer om den går sönder?

Med ett relativt högt pris så finns det bättre alternativ från bland annat Apple, Asus och Samsung. Vår största invändning är att kvalitetskänslan inte riktigt infinner sig vilket drar ner betyget till en stark trea.

Acer Aspire S5

Acer har gjort sig kända för att leverera prisvärda datorer. Nu vill de slåss med de mer exklusiva konkurrenterna på ultrabookmarknaden. Men hur står sig utmanaren Aspire S5 i konkurrensen?


3
Vi diggar
  • Läcker design
  • Lätt
  • Tunn
  • Bra prestanda
  • Thunderbolt-port
Vi dissar
  • Plastig
  • Känns bräcklig
  • Skärmen är blaskig
  • Mediokert ljud
  • Fullproppad med bloatware
  • Priset
Visa kommentarer / Kommentera nu
Acer Aspire S5 - Plastig som en legobit
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17