Hetare än ett bastuaggregat!

Nokia Lumia 800

Nokia har varit hårt pressade de senaste åren. Sedan Apple och Google lanserade sina smartphonelösningar har finnarna framstått som helt tappade bakom en vagn. Frågan är alltså om Lumia 800 är finnarnas väg tillbaka till en framstående plats inom mobilbranschen? Svaret är ett definitivt ja!

Hetare än ett bastuaggregat!
Digital Life Rekommenderar

J ag säger det med en gång: Lumia 800 är den snyggaste och mest välbyggda mobiltelefon jag någonsin stiftat bekantskap med. I och för sig talar vi då delvis om en parasit då Nokia tagit skalet en gammal MeeGo-försedd N9:a och fyllt den med någonting helt nytt. Här bjuds vi på allra senaste Windows Phone som i folkmun kallas för Mango, men har versionsnummer 7.5.

Byggkvaliteten på Lumia 800 är nästan skrattretande bra. Telefonen ligger otroligt fint i handen och den känns enormt gedigen och välbalanserad med sin matta, exklusiva yta.

Det är svårt att peka på enskilda detaljer som får den att stå ut, men den är faktiskt så bra att ordval som ”fulländad” och ”perfekt” förekommit när vi stolt låtit bekanta klämma och känna på den. Lumia 800 bjuder på en omedelbar förälskelse som sköljer över en så fort man får den in handen.

Om man bortser från ett par rena designmissar, som att telefonen saknar frontkamera, att den har en liten lucka för att komma åt micro-usb-kontakten som ofelbart kommer lossna, samt att man hela tiden kommer åt touchknapparna när man är inne i appar och håller telefonen i panoramaläge, så är telefonen vansinnigt väldesignad. Ett ytterligare tillkortakommande är att telefonens minne inte är utbyggbart. 16 GB minne är i minsta laget om man vill spara film och musik på enheten. Streamar man mycket via Spotify eller liknande är detta inget stort problem.

Följ oss på Facebook och Twitter


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=”//platform.twitter.com/widgets.js”;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,”script”,”twitter-wjs”);

Telefonen har en fantastisk (kanske dock lite väl färgstark) amoled-skärm på 3,7 tum som är utrustad med ett extremt stryktåligt gorillaglas. Svärtan är oslagbar, vi har aldrig sett någon telefon som ens kommer i närheten. Glaset har begåvats med mjuka kanter och känns därför helt annorlunda mot konkurrenternas. Överhuvudtaget känns hela telefonen annorlunda. Nokia går sin egen väg. Och vi gillar det.

Mobilkameran, på 8 megapixlar, utrustad med Carl Zeiss-optik och dubbla led-blixtar tillhör utan tvekan en av de allra bästa i klassen, men autofokusen är förvånansvärt långsam och bilderna blir inte riktigt lika bra som med en Iphone 4S. Detsamma gäller när vi filmar. Det blir lite suddigt emellanåt, förmodligen för att den långsamma autofokusen gör sig påmind.

Telefonen är utrustad med massor av programvaror för sociala nätverk direkt ur lådan. Ur ett användarperspektiv är dessa dock inte helt optimalt designade och de skulle behöva en ordentlig genomgång. Visa saker (som hur man delar bilder på Facebook) är riktigt ologiska. Ett annat problem är att Lumia 800 varken hanterar Flash eller HTML5 vilket gör att vissa hemsidor blir helt omöjliga att besöka och att man inte kan kolla på många videoklipp.

Windows Phone 7.5 är verkligen ett steg i rätt riktning. Operativsystemet känns betydligt ”vuxnare” än konkurrenterna IOS och Android. Det är verkligen annorlunda. Den som använt en Zune, Xbox eller Microsoft Mediacenter kommer omedelbart känna igen sig. Det känns modernt och attraktivt. Apputbudet lämnar dock en del att önska. Speciellt om man jämför med de två konkurrenterna. Och det saknas vissa funktioner som internetdelning, NFC och möjligheten att enkelt importera kontakter från exempelvis en Iphone. En stor uppsida är att Lumia 800 är utrustad med en hygglig navigatorprogramvara (som heter Nokia Kör) samt möjligheten att ta del av lokaltrafikdata var du än du befinner dig. Nokia Maps fungerar överlag riktigt bra.

Sammanfattningsvis så gör Nokias hårdvara verkligen Microsofts mjukvara rättvisa och Lumia 800 är den bästa Windowstelefonen vi någonsin sett. Det enda den egentligen stupar på är det begränsade utbudet av appar. De som finns kan inte rikigt matcha sina motsvarigheter på IOS och Android.

Med Lumia 800 visar Nokia verkligen att de är med i matchen igen och för en gångs skull slipper vi se dem hängande mot repen. De visar att om de kommer falla så kommer de i alla fall göra det vilt vevande kring sig. Trots att vi verkligen nagelfarit och synat Lumia 800 i sömmarna så är totalintrycket oerhört bra. Om Nokia och Microsoft fortsätter på den inslagna vägen kommer konkurrenterna få en riktigt spännande utmanare under 2012.

Jag tror vi kan sammanfatta det hela med det som kallas för ”finsk sisu”. Lumia 800 är kort och gott finnarnas hetaste exportvara sedan bastubadandet.

Hetare än ett bastuaggregat!, reviewed by Klaus-Peter Beiersdorf on 2012-01-10T00:01:29+00:00 rating 4.0 out of 5
Specifikationer
  • Operativsystem:  Windows Phone
  • Kameraupplösning:  8,1 mpix
  • Inbyggt minne:  16 GB
  • Inmatningstyp:  Full-Touch
  • Anslutningar:  Wi-Fi, micro-USB, Bluetooth och 3.5 mm hörlursuttag
  • Mått:  116,5 x 61,2 x 12,1 mm
  • Vikt:  142 g
Nyckelfakta
  • 8 Mpix kamera med Carl Zeiss optik
  • Windows Phone
  • 3,7 tums Amoled skärm
Kommentarer
LÄSVÄRT
En magisk värld
Den ultimata kompakten?
Sony Bravia KDL-50W805BBN
4.0/5
Samsung UE65H8005SQ
4.0/5
Panasonic TX-55AS650E
4.0/5
Philips 49PUS7809
4.0/5
LG 42LB670V
4.0/5
Huawei Ascend P7
4.0/5
Jabra Sport Wireless
2.0/5
LG G3
4.0/5
Fitbit Flex
3.0/5
LG Lifeband
2.0/5
Samsung Gear Fit
2.0/5
Jawbone Up24
4.0/5
Tävling: Vinn nya hörlurar från Razer
Följ oss för de senaste nyheterna och recensionerna!