Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Björnbär som inte är nåt blåbär

Blackberry Playbook

Namnet Playbook antyder att enheten skulle vara en leksak. Inget kan vara mer missvisande. För Research In Motion (RIM) levererar nämligen den första riktigt seriösa Ipad-utmanaren på marknaden.

Byggkvaliteten är beundransvärd. Surfplattan känns exklusiv med sin lätt gummiaktiga baksida. Alla tycker att den är tung på ett bra sätt, som den vore skulpterad ut ur en bit urberg eller en stålbalk. 7-tumsskärmen är fantastiskt skarp. De inbyggda högtalarna sopar mattan med konkurrensen. Kamerorna är acceptabla. Enheten saknar 3G men har wifi.

Udda, men snyggt, gränssnitt

RIM:s sensationellt snygga, men relativt svåranvända operativsystem QNX är en udda fågel. Apparna är så snygga att man vill slicka på dem. Vi kommer på oss själva med att bli imponerade av en miniräknar-app. Hur ofta händer något sånt?

Klarar inte 4-åringstestet

Själva idén med en surfplatta är att den ska navigeras via intuition. Min fyraåriga son ska klara av att använda den. Det gör han med Ipad men inte med Playbook. Svårigheterna beror på att RIM valt en annorlunda lösning där man aktiverar menyerna genom att dra fingret ut från skärmkanten. Ointuitivt, men snyggt och innovativt och som man vänjer sig vid snabbare än man kan tro. Dock är aktiveringknappen en aning felplacerad (på toppen av enheten) och svår att komma åt.

Riktigt bra prestanda

Den dubbelkärniga processorn är imponerande. När vi testar en hd-film som hackat sönder och samman på vår Ipad 2 så flyter den helt obehindrat. Att enheten har inbyggd hdmi-utgång så att man kan koppla den till tv:n är mumma. Det förinstallerade spelet Need For Speed Underground flyter på riktigt fint. Men det är också ett av de få spel som hittills släppts till enheten. Det oroar oss att programutbudet är så begränsat. Batteritiden är betydligt sämre än på Ipad 2.

Annons

Kräver Blackberry-mobil

Äger man en Blackberry-telefon är integrationen med kalender, kontakter och mail fenomenal via Bridge. Om inte så är man rökt. Man är begränsad till att använda någon av de usla och mailtjänstkopplade apparna för till exempel mail. Ett plus är att enheten har fullt Flash-stöd.

Playbook menar allvar

RIM är inga blåbär. Även om RIM är relativt okänt för oss svenskar så är de urstarka på marknaden för företagsmobiler i USA. Trots att RIM gjort en del rätt grova missar som att det saknas en förinstallerad Twitterapp och mailprogram är de snubblande nära att leverera en riktig Ipad-utmanare.

Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Björnbär som inte är nåt blåbär

Namnet Playbook antyder att enheten skulle vara en leksak. Inget kan vara mer missvisande. För Research In Motion (RIM) levererar nämligen den första riktigt seriösa Ipad-utmanaren på marknaden.


4
Vi diggar
  • Byggkvaliteten Den fina skärmen Storleken (tunn!) Bra prestanda HDMI-utgång Operativsystemet Webbläsaren
Vi dissar
  • Medioker batteritid Uselt utbud av appar Begränsande förinstallerade appar På/av-knappen är felplacerad
Visa kommentarer / Kommentera nu
Björnbär som inte är nåt blåbär - Blackberry Playbook
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17